понеделник, 27 януари 2014 г.

С помощта на МГЕРБ-Варна над 600 книги бяха дарени на читалищни библиотеки

Над 600 книги бяха събрани чрез кампанията „Дари книга, дай нов шанс на старата библиотека”, която младежката организация на ПП ГЕРБ-Варна реализира в рамките на инициативата на евродепутат Моника Панайотова „Доброволчеството – доброто в нас”.

Десетки варненци се отзоваха на призива на МГЕРБ да споделят своите книги и да помогнат за обогатяването на фондовете на няколко читалищни библиотеки в града.

Днес част от събраните книги бяха дарени на библиотеката на Народно читалище „Просвета” във варненския район „Аспарухово”.

„За нас е истинска радост, че много хора откликнаха на каузата, с която можем не само да дадем нов шанс на библиотеките, а и наистина да покажем доброто в нас. Сред дарителите имаше и мъж, който безвъзмездно предостави книгите на покойната си майка с желанието те да стигнат до своите нови читатели”, разказа Даниела Панайотова, председател на МГЕРБ-Варна. „Кампанията е прекрасна. Жестът на младите хора е един изключително позитивен знак. Приемаме го и като положителна оценка за нашата дейност, защото въпреки лошото си финансово състояние, читалищата остават важни културни центрове”, заяви с благодарност Любка Тодорова, секретар на читалището.

Заедно с главния библиотекар Живка Минева тя обсъди с младежите от ПП ГЕРБ възможността и за други съвместни инициативи. Младите хора изразиха готовност да подкрепят програмата „Глоб@лни библиотеки”, като съдействат за закупуването на електронни книги и помогнат за обучаването на пенсионери да ползват компютърните технологии.

Библиотеката в читалището на „Аспарухово” има повече от 3000 читатели. Най-младият от тях е на 3 години, а най-възрастният – на 86-годишна възраст.

Утре младежите от МГЕРБ-Варна планират да отнесат част от събраните чрез дарителската кампания книги и в Народно читалище „П. Р. Славейков” в район „Владислав Варненчик”.




Няма коментари:

Публикуване на коментар