понеделник, 2 февруари 2015 г.

МГЕРБ-Варна почете паметта на жертвите на комунизма


Младежката организация на ГЕРБ във Варна почете паметта на жертвите на комунизма. Младите хора поднесоха цветя на паметника на жертвите в центъра на морската столица. Почитта си изразиха и представители от Съюза на репресираните в града.

Днес се навършват 70 години от първите присъди на т.н. народен съд. На 1 февруари 1945 г. първи и втори върховен състав на Народния съд извършват най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици. Осъдени на смърт за 67 депутати от 25-ото народно събрание, трите правителства за периода от януари 1941 г. до 3 септември 1944 г., начело с министър-председателите Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов. На смърт са осъдени и тримата регенти на малолетния Симеон ІІ, девет секретари към двореца, издатели на централни вестници и публицисти, 47 генерали и полковници.

"Днес сме тук, за да изразим съпричастността си и да уважим паметта на стотиците жертви на комунизма - смели хора, достойни за пример. Те са част от историята, която са написали, борейки се срещу репресивния режим. Въпреки че повечето от нас не са живяли по времето на комунизма, като част от дясна партия, ние осъждаме посегателствата на комунистическия режим върху толкова много хора. И посланието, което младежките структури на ПП ГЕРБ отправят в национален мащаб, е "Днес помним - утре няма да забравим", коментира председателят на младежката структура на ГЕРБ-Варна Даниела Панайотова. И добави, че този ден трябва да се почита, за да знаят хората, че репресионните действия са антиевропейски и антихуманни. "Изповядвайки християнски ценности като част от дясна партия - ПП ГЕРБ, ние се борим нещата да се случват по демократичен и хуманен начин", заключи тя.

Константин Пувков от Съюза на репресираните сподели, че е изключително развълнуван от това, че толкова много млади хора от МГЕРБ-Варна са се поклонили пред паметника на жертвите на комунизма. "Последната ни надежда е ГЕРБ, надежда за да по-добър живот на децата и внуците ни", каза Пувков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар